Kefir

Kefir

Kefir is yoghurtachtige drank. Het heeft een verfrissende en licht tintelende smaak. Kefir bevat veel vitamines en mineralen, waaronder veel vitamine K2. Vitamine K2 verlaagt het risico op hart- en vaatziekten en heeft een belangrijke rol in je calciumhuishouding. Maar het belangrijkste aan kefir zijn de… probiotica.

Probiotica
Probiotica zijn levende kleine organismen (“goede bacteriën”) die een positieve werking hebben op de gezondheid van een mens. In de darmen zitten veel belangrijke bacteriën. Deze bacteriën helpen je om je eten goed te verteren en om schadelijke stoffen uit te scheiden. De goede bacteriën houden je gezond. 

Dagelijks krijgen we ook veel slechte stoffen en bacteriën binnen. Door probiotica in te nemen herstelt de balans in de darmen sneller. 

Yoghurt bevat ook probiotica, maar kefir bevat meer probiotica.

Voordelen van Kefir

  • Kefir bevordert de stoelgang en zorgt dus voor minder maag- en darmproblemen. 
  • Kefir helpt tegen stress. Als we stress hebben krijgen veel mensen last van maag- en darmklachten. Kefir helpt deze klachten te verminderen.
  • Kefir maakt je botten sterk, omdat de kefir (volle melk) een goede bron van calcium is

Kefir en lactose-intolerantie

Mensen met lactose-intolerantie kunnen soms kefir wel verdagen. 
Veel mensen hebben een lichte vorm van lactose-intolerantie. Bij het nuttigen van zuivelproducten krijgen zij last van een opgeblazen gevoel, winderigheid, buikpijn, krampen of diarree. 

Bij de bereiding van yoghurt en kefir verandert de lactose voor een groot deel in melkzuur. Daardoor bevatten deze producten minder lactose dan andere melkproducten. 

Soorten kefir

 

In ons zuivelhuisje kan je drinkbare kefir kopen. Naast kefir naturel verkopen wij ook kefir ‘speciaal’. 
De speciaal variant heeft een lekker smaakje door de kefir, bijvoorbeeld framboos. 
Kom naar het zuivelhuisje en kijk welke smaak wij deze week in de automaat hebben staan.